Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO /EN

Setesdal, Sirdal, Suldal - Et prisvinnende tekstil i 100% norsk ull

Sirdal

Møbelstoffene Sirdal, Setesdal og Suldal i 100 % norsk ull er et kortreist, ekte og naturlig produkt med en helt spesiell miljøprofil.

Design: GU Design Team / Ragnhild Nordhagen & Flokk AS Design Team / Pernille Jensen Stoltze

Sauen er et av våre eldste husdyr i Norge. Vi har lange tradisjoner for å ta vare på og bruke ulla. Årlig produseres det mer enn 4.000 tonn med ull i Norge. Tidligere var det i lang tid utfordrende å få tilgang på nok norsk ull av riktig kvalitet som kunne benyttes i produksjon av møbel- og bunadsstoff. I 2015 valgte Gudbrandsalens Uldvarefabrik i samarbeid med møbelprodusenten Flokk å gjøre noe med dette.

Ull

Ull er biologisk nedbrytbart og en fornybar ressurs.

Resultatet ble de både tekniske og vakre møbelstoffene Sirdal, Setesdal og Suldal, en kolleksjon i 100% norsk ull. Her møtes kvalitet, design og miljø i skjønn forening. Kolleksjonen ble belønnet med DOGA-merket. I 2022 fikk Sirdal 5 nye lekre farger i forbindelse med utviklingen av stolen Tion fra Flokk.

All norsk ull blir omsatt og brukt. Den norske ulla er veldig spenstig og robust. Ull er biologisk nedbrytbart og en fornybar ressurs. Den trenger ikke å bli vasket på samme måte som andre fibertyper og har lang levetid. Her snakker vi om bærekraft og miljø i praksis. Ved å bruke ull bidrar man til utnyttelse av hele dyret fullt ut, og prosessen blir derfor meget bærekraftig.

Å velge norske varer er viktigere enn noen gang slik at vi kan holde liv i norsk industri. Ved å velge møbelstoffer i norsk ull bidrar du også til å holde liv i den norske sauenæringen og til å sikre lokale arbeidsplasser. Samtidig får du kortreist toppkvalitet. 

Ulla vi bruker kommer fra Norilia. Den er klassifisert av erfarne kvalitetskontrollører i samsvar med Norsk Ullstandard. Kvalitetsvurderingen av ull er basert på fibrenes finhet, lengde, krus, elastisitet, jevnhet, farge og mer. Ullen fra Norilia er Svanemerket, og vi vet at den kommer fra sunne dyr som blir tatt godt vare på. Dyrevelferd er viktig i Norge og blir fulgt tett opp av Mattilsynet. Dette er rene og trygge råvarer.

100% norsk ull

Ull fra den norske sauen blir spunnet til garn på fabrikken vår før det veves, farges og klargjøres til møbel- og bunadstoff. Hele produksjonsprosessen er under samme tak, fra råstoff til ferdig produkt, noe som gir møbelstoffene en helt unik miljøprofil. I tillegg er ull et naturprodukt med naturlig tekniske iboende egenskaper.

Den trekker til seg fuktighet og er varmeregulerende. Det gjør at et møbel ikke vil kjennes klamt, men holde seg tørt og fint. Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper, og er enkel å vedlikeholde. Du kommer langt med en klut og litt varmt vann. Materialet har god spenst, og holder seg godt år etter år, og ikke minst er ull naturlig flammehemmende uten bruk av kjemikaler, og det er biologisk nedbrytbart. Setesdal, Sirdal og Suldal er sertifisert med EU Ecolabel (EU-Blomst)

Sau