Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO / EN

Hvorfor velge møbelstoff i ull?

Herringdal

Har du en ny sofa som du må velge stoff til eller kanskje noen gamle spisestuestoler som må trekkes om? Å velge møbelstoff kan være overveldende når du vurderer pris, design, utrykk og vedlikehold.

Ull er et naturlig veldig slitesterkt produkt, men det betyr ikke at du må gå på akkord med design dersom du velger ull. Variantene og fargealternativene som er tilgjengelige med ull er enorme. Møbeltekstiler laget av naturlige ullfibre er utrolig spenstige og de bevarer fasongen selv etter å ha blitt sittet på i lange perioder. Så sofaer eller stoler trukket i ullstoff vil med riktig vedlikehold holde seg luksuriøse i mange år. Møbeltapetserere elsker å jobbe med ulltekstiler fordi den er enkelt å trekke og det krøller seg ikke. 

Et naturlig beskyttende belegg på ullfibrene hjelper til med å forhindre flekker og dets antistatiske egenskaper hindrer støv i å samle seg. De samme egenskapene gjør også at det ikke er grobunn for bakterier, og lukt fester seg ikke på samme måte som i syntetiske klær. Ofte holder det at ulltekstilet luftes godt.

Ulla er biologisk nedbrytbar, og når den kastes, tilfører den næringsstoffer tilbake til jorden når den brytes ned. Å velge ulltekstil er et miljøvennlig valg.

Herringdal

Ull er biologisk nedbrytbart og et bærekraftig valg.

Her er 10 gode grunner til å velge møbelstoff i ull:

1. Ull trekker til seg fuktighet. 

Den kan trekke til seg opptil 30% fukt i forhold til sin egen vekt uten at den føles våt eller klam. Det vil si at et møbel eller et klesplagg i ull vil ikke skape en klam følelse i motsetning til f.eks tilsvarende i syntetisk materiale.

2. Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper. 

Ullplagg bør luftes mellom bruk og behøver ikke å vaskes så ofte. Ull hindrer også vond lukt.

3. Ull er varmeregulerende.

Den kjøler om sommeren og varmer om vinteren. Et møbelstoff i ull føles tørt og behagelige å sitte på.

4. Ull er 100% naturlig.

Ull er en proteinfiber på lik linje med menneskehår og vokser naturlig på sauen.

5. Ulltekstiler er enkle å rense og vedlikeholde. 

Den er naturlig vannavstøtende. Dette innebærer at den er svært motstandsdyktig mot urenheter. Tilsetning av impregneringsmidler i ull er unødvendig ved normal bruk.

6. Ulltekstiler er elastiske og holder godt på fasongen. 

Når ulla blir strukket ut ved bruk går den tilbake til sin opprinnelige form etterpå. Ull gir robuste, slitesterke stoffer som gjør at plagg og møbler tåler godt hard bruk over lang tid uten å fremstå som slitte.

7. Ull tiltrekker seg lite støv.

Ull er en våt fiber og den er naturlig anti-statisk. Dette innebærer at den ikke tiltrekker seg støv som andre, tørre fibertyper.

8. Ulltekstiler egner seg godt som utgangspunkt i støydempende stoffer.

Dette er på grunn av den tredimensjonale formen på ullfiberen. Den har en spiralformet struktur som holder på luft og dermed gir både varmeisolerende og støydempende egenskaper.

9. Ull er naturlig flammehemmende. 

Den brenner ikke eller smelter – men forkuller. Dette innebærer at vi produserer flammehemmende tekstiler for normal bruk uten bruk av kjemi. Dette gjør ull til et trygt valg med tanke på eventuell brann.

10. Ull er et bærekraftig valg

Ulltekstiler er laget av natur­fibre som ikke er miljøskadelige og er produkter med lang levetid, og er derfor et mer bærekraftig og langsiktig valg.