Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO / EN

Hallingdal 65

Hallingdal ble lansert i 1965 som et samarbeid mellom Nanna Ditzel, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og Halling-Kock Design Center. Det klassiske designet passer ethvert miljø, og har vært en favoritt hos designere og arkitekter i et halvt århundre. Hallingdal har vært i kontinuerlig produksjon i fabrikken på Lillehammer siden lanseringen, og nesten 5,5 millioner meter har gått via fabrikkens lasterampe ut til små og store prosjekter over hele verden. Gudbrandsdalens Uldvarefabrik leverer Hallingdal i Norge, mens Kvadrat er distributør av Hallingdal utenfor Norge.

 

Design: Nanna Ditzel

 • Artikkelnr. 5537
  Komposisjon 70% ull / 30% viskose
  Vekt 770 g/m
  Bredde 130 cm
 • Martindale (slitestyrke) 100 000
  Lysekthet (1-8) 5-7
  Gniekthet tørr (1-5) 4
  Gniekthet våt (1-5) 3-4
  Rattmerke Ja
  EU Ecolabel Ja
  Flammesikring FTP Code: Part 8 (IMO)
  EN ISO 1021: Part 1+2
  BS 5852: Part 2 (Crib 5)
  Cal. TB117;2013
  Last ned spesifikasjoner og sertifiseringer
 • Ulltekstiler har gode, naturlige vannavvisende egenskaper som medfører at det er enkelt å rengjøre. Vi anbefaler å ha fokus på jevnlig vedlikehold og rengjøring av våre stoffer. Under kan du laste ned vår vedlikeholdsguide som også inneholder anbefalte rengjøringsmetoder.

  Tåler normal rensing
  Kan støvsuges
  Strykes på moderat temperatur
  Kan ikke vaskes
  Kan ikke klorblekes
  Må ikke tørketromles
  Last ned vedlikeholdsguide

Fargepalett

Nanna Ditzel
Foto: Nanna Ditzel

Inspirasjon 

Den danske designeren Nanna Ditzel (1923-2005) har vært omtalt som “The Grand Old Lady of Danish Design” – og det med god grunn. Flere ikoner er signert hennes hånd, blant dem The Hanging Egg Chair, Trinidad Chair og barnemøbelet Trissen. Det som likevel står igjen som hennes kanskje største suksess er møbelstoffet Hallingdal. Designet ble til som et samarbeidsprosjekt mellom Nanna Ditzel, Halling-Koch Designcenter og Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS i 1965.

Det klassiske designet passer ethvert miljø, og har vært en favoritt hos designere og arkitekter i et halvt århundre. Kvadrat beskriver i sin publikasjon Hallingdal 65 om hvordan jakten på den riktige produsenten gikk gjennom Europa i en 2 seter MG sportsbil.

Valget falt på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik fordi fabrikken med alle prosesser i eget hus hadde en helt unik mulighet til å sikre kvalitet i alle ledd. Hallingdal har vært i kontinuerlig produksjon i fabrikken på Lillehammer siden lanseringen, og nesten 5,5 millioner meter har gått via fabrikkens lasterampe ut til små og store prosjekter over hele verden. Med så mye stoff kunne man laget en bro av Hallingdal tvers over Atlanterhavet fra London til New York. Et ekte designikon!

Hallingdal
Foto: Morten Brun

Møbelstoffet ble tildelt Dansk Designcenter sin Klassikerpris i oktober 2001 og Klassikerprisen til Norsk Industri i 2023. Anvendelsesområdet til Hallingdal er bredt, brukt både i private innredninger og i offentlig sektor, hvor det stilles særlige krav til stor slitestyrke.

I 2012 ble Hallingdal lansert i ny drakt med 22 nye farger. 18 av disse er originale farger fra den første Hallingdalkolleksjonen i 1965. I tillegg er 36 farger fra den forrige Hallingdalkolleksjonen videreført. Sammen utgjør disse kolleksjonen Hallingdal 65, som har brakt klassikeren til nye høyder nesten et halvt århundre etter første lansering.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik leverer Hallingdal i Norge, mens Kvadrat er distributør av Hallingdal utenfor Norge. 

Hallingdal

Det er vevd over 5,5 millioner meter av Hallingdal siden 1965.

Tekniske egenskaper

Hallingdal er laget av 70% ull og 30% viskose, en meget fordelaktig kombinasjon hvor ullas unike egenskaper og slitestyrke bevares samtidig som viskosen gir dybde og brillians til fargene. Kvaliteten er fiberfarget, noe som forsterker og fremhever Hallingdals rike tekstur. Både renning og innslag er kardegarner tvunnet sammen av en tykk og en tynn tråd som skaper et vakkert spill. Den ene komponenten er slubbete. Hallingdal har et balansert forhold mellom renning og innslag, noe som gir et harmonisk utseende.

Hallingdal har 100.000 i Martindale, er IMO sertifisert og tilfredsstiller brannkravet Crib 5 uten bruk av kjemikalier. Hallingdal er også  sertifisert i henhold til kravene til EU Ecolabel (EU Blomsten) som garanterer:

• Begrenset bruk av miljøskadelige stoffer
• Begrenset helseskadelige stoffer
• Redusert vann- og luftforurensning