Til hovedinnhold
Gudbrandsdalens Uldvarefabrik logo
NO /EN

Flytoget på Gardermobanen

Flytoget

Møbelstoffet til Flytoget ble spesialdesignet med et helhetlig og elegant uttrykk i samsvar med Flytogets grafiske profil og innredning forøvrig.

Da Stortinget 8. oktober 1992 valgte Gardermoen som stedet for ny hovedflyplass, ble det samtidig vedtatt at tog skulle være det viktigste transportmiddelet. Et nytt høyhastighetstog skulle være et konkurransedyktig, framtidsrettet og miljøvennlig transportalternativ.

24. november 1992 ble NSB Gardermobanen AS stiftet og selskapet hadde ansvaret for å bygge den nye jernbanestrekningen. Selskapet ble gitt i oppdrag å bygge en dobbeltsporet høyhastighetsbane - den første i sitt slag i Norge - mellom Oslo og hovedflyplassen og derfra videre til Eidsvoll. 22. august ble Romeriksporten åpnet og Flytoget kom i full service.

Gudbrandsdalens Uldvarefabrik fikk i oppdrag å designe tekstilet til de første togsetene. Tekstilet er designet av den anerkjente tekstildesigneren Pia Bjørnstad. Bjørnstads utfordring var å kombinere det sobre skandinaviske med det blanke og harde designet av Flytoget.

" Bruken av primærfarger mot det blå og sorte i bunnen gir dybde, harmoni og spenning," forteller Bjørnstad.

Stoffet er smussvennlig, har høy slitestyrke og er godt å sitte på.

Flytoget